Hårfärg från Wella, Loréal & Garnier

Ska man vara lite petig så används ofta benämningen hårfärg lite missvisande med tanke på det man egentligen avser är lättoning, intensivtoning eller permanent hårfärg.

Oavsett vad du kallar det är det viktigt att du är medveten om skillnaderna så att du inte blir besviken när du kommer hem.

Men vad är då skillnaden? En toning är precis vad det låter som, en toning och alltså inte en permanent färg. En lättoning håller ca 6-8 tvättar medan en intensivtoning är intensivare och håller upp till ca 24 tvättar. Varken lättoningen eller intensivtoningen innehåller ammoniak och benämns därför för toning.

Hur länge en toning sitter beror till stor del på ditt hår. Vissa hårtyper släpper toningen snabbare än vad som angse medan andra har det omvända problemet, det vill säga svårigheter att få bort den. Några faktorer som påverkar toningens hållbarhet är om håret är behandlat innan. Har du nyligen tonat eller färgat håret är det inte säkert att toningen fäster lika bra som om håret hade varit helt obehandlat. Har ditt hår istället solblekts eller blekts med blekningsmedel är det mer mottagligt för en toning och kan därmed sitta längre än angivningen på förpackningen.

Vill man att färgen ska sitta permanent får man köpa permanent hårfärg. Permanent hårfärg består av två komponenter, ammoniak och hårfärg, vilket gör att den inte går att tvätta ur, utan kommer att växa ut i takt med ditt hår. Färgen kommer dock att mattas av. Speciellt röda färger har en tendens att släppa i färg för varje tvätt. Blekning och blondering som bleker och ljusar upp ditt hår. Vissa märken, till exempel Wella pratar om olika nivåer där nivå 1 är lättoning nivå 2 intensivtoning och nivå 3 permanent färg och blekning/blondering.

Oavsett om du väljer att använda de olika nivåerna eller begreppet så är det viktigt att du är medveten om vad det är du är ute efter.

Det finns en uppsjö av olika sorter men det är framför allt märkena L’oreal, Wella, Garnier som är marknadsledande när det gäller hårfärg.

Tips & Råd

Det är i stort sett omöjligt att ge råd angående hårfärg utan att se personens hårfärg. Vi har emellertid samlat några enkla råd som du kan bära med dig inför ditt val av hårfärg.

Oavsett hårfärg, bör du tänka på att:

Om du är blond, bör du tänka på att:

Om du är svarthårig, bör du tänka på att:

Om du är brunhårig, bör du tänka på att: